Могерини: САЩ може да изгубят ролята си на световен лидер

Никога Съединените щати не са били толкова разделени във вътрешен план, заявява първият дипломат на ЕС

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Върховният представител на ЕС по външните работи и въпросите на сигурността Федерика Могерини изрази мнение, че Съединените щати могат да изгубят позицията си на световен лидер. Това заяви тя в интервю за LENA (журналистическа организация, основана от 7 водещи европейски вестника – Die Welt, El País, La Republica, Le Figaro и Le Soir – бел.ред.), дадено след визитата й във Вашингтон.

„Никога не съм виждала Съединените щати толкова поляризирани, разделени и обременени от вътрешни конфликти както сега. Този, който желае да играе роля на световен лидер, трябва да бъде силен отвътре, уверен и сплотен“, заявява Могерини, изказвайки хипотезата, че проблемите, възникнали в САЩ, могат да изиграят ролята на „дестабилизиращ фактор за целия свят“.

Що се отнася до отношенията по оста ЕС – САЩ Могерини очава „преход към нов етап“. „Ние ще обсъждаме внимателно всеки отделен въпрос, като търсим сходни точки. Относно това няма никаква драма“, уверява първият дипломат на ЕС, допълвайки обаче, че очаква в бъдеще да изникват все повече въпроси, по които Брюксел и Вашингтон ще имат разнопосочни виждания.

През тази седмица Стария континент ще посетят няколко ключови фигури от американската администрация. В сряда, 15 февруари, в Брюксел ще се проведе двудневно заседание на военните министри на държавите от НАТО, на което ще участва и новият лидер на Пентагона Джеймс Матис. В четвъртък държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън ще посети срещата на външните министри от Г-20 в Бон (където ще се срещне и с руския си колега Сергей Лавров), а в петък американският вицепрезидент Майкъл Пенс ще вземе участие на Мюнхенската конференция по безопасност.

Последни новини
Още от Новини