Русия сезира СТО заради стоманата

Москва иска да започне консултации със СТО

Стоманени продукти в Днепровския металургичен комбинат на Евраз Груп, Днепропетровск, Украйна. 25 януари 2017. Photographer: Vincent Mundy/Bloomberg Стоманени продукти в Днепровския металургичен комбинат на Евраз Груп, Днепропетровск, Украйна. 25 януари 2017. Photographer: Vincent Mundy/Bloomberg

Русия съобщи в понеделник, 30 януари 2017, че е сезирала Световната търговска организация /СТО/ заради антидъмпинговите мерки, предприети от Европейския съюз срещу продуктите й от студено валцована стомана, съобщи АФП.

Москва иска да започне консултации със СТО, първи етап от регулирането на търговските различия между страните-членки на организацията, съобщи министърът на икономиката. В съобщението се осъждат „многобройните нарушения на правилата на СТО” от страна на Брюксел.

Митата над руските продукти, въведени през 2016 за пет години са между 18,7% и 36,1% и целят „да установят равновесие между производителите в ЕС и чуждестранните”, обясни ЕК. Митата важат и за Китай.

„На 27 януари 2017 Руската федерация направи заявление за консултации с ЕС в рамките на процедурите за разрешаване на спорове в СТО във връзка с антидъмпинговите мерки на ЕС спрямо руските продукти. Мярката действа в ЕС от 5 ангустг 2016”, се казва в съобщението на руското министерство, цитирано от РИА Новости.

За Северстал митата са от 18,7%, за ММК – 34%, а за НЛМП и други компании – 36,1%

Последни новини
Още от Новини