КЗП ще регулира споделената икономика

Основната причина е да бъдат предотвратени опитите за измама, посочи председателят на Комисията

Снимка: Lisi Niesner/Bloomberg Снимка: Lisi Niesner/Bloomberg

Комисията за защита на потребителите (КЗП) подготвя законодателство за споделената икономика. Това съобщи на пресконференция председателят на Комисията Димитър Маргаритов.

По думите му повод за инициативата е нарасналата популярност на споделените пътувания и на настаняването на туристи в частни жилища чрез социални мрежи и сайтове. 

Хората общуват активно в социалните мрежи. Текстовете трябва да позволят на контролните органи да се намесят, когато има риск от измама, обясни той.

Маргаритов смята, че след като потребителите търсят подобни услуги, въпросите около тях не трябва да бъдат „замитани“.

КЗП отчете 38 865 проверки в търговски и туристически обекти през 2016, както и на онлайн магазини. Съставени са 3251 акта за нарушения. Забранените опасни стоки са 212, предаде Investor.bg

Прекратено е предлагането на четири услуги. 142 ресторанта и развлечения и места за настаняване са били временно затворени заради липсата на категоризация.

299 нелоялни търговски практики са забранени. Те са в секторите телекомуникации, туризъм, онлайн търговията, продажба на хранителни стоки.

Комисията е открила 563 неравноправни клаузи общите условия на договори на банки и фирми за бързи кредити, туроператори, онлайн търговци, мебелни фирми и пощенски оператори.

Заради неотстранени неравноправни клаузи КЗП е завела 27 колективни иска.

Жалбите в Европейския потребителски център са се увеличили през 2016 с 30% до 1300 броя, отчете директорът му Игнат Арсенов.

Повечето потребители се оплакват от онлайн търговци - над 70%, например след покупка на мобилни телефони, таблети, компютри и домакински електроуреди. Около една четвърт от жалбите са свързани с транспорта – основно забавени и отменени полети и загубени багажи.

Повече от половината българи, които са се оплакали в Европейския потребителски център, са пазарували от търговци, регистрирани от Румъния. Следват фирми с адреси в Германия, Италия и Унгария.

В Центъра са постъпили 150 жалби на чуждестранни потребители срещу български търговци. Недоволните клиенти са основно от Германия, Великобритания и Франция. Чужденците се оплакват от забавени полети, включително ако не получат безплатно услуги по време на чакането. Има и жалби след покупки на дрехи, обувки и козметика.

Последни новини
Още от Новини