Руската Дума ратифицира споразумението за Турски поток

Очаква се проектът да бъде завършен до края на 2019

Газопровод. Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg Газопровод. Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

Долната камара на руския парламент – държавната Дума, одобри ратификацията на споразумението между Кремъл и Анкара за строителството на двете тръби от газовия проект „Турски поток“, съобщава ТАСС.

Споразумението бе подписано през октомври миналата година в Истанбул, като е внесено в думата на 19 декември. „Целта на споразумението е да се създаде благоприятна, прозрачна и стабилна нормативно-правна база, включително налогов и митнически режим за проектиране, строителство и експлоатация на газопроводна система, построена за обезпечаване на доставките на руски газ в Турция, както и за транзит на руски газ в страните, граничещи с нея“, се казва в официално изявление на Думата.

Съглашението ще регулира проектирането, строителството и експлоатацията на два морски и два сухоземни участъка от газопровода.

„Турски поток“ ще преминава по дъното на Черно море от руското до турското крайбрежие, като ще се състои от две тръби, с общ максимален дебит от 31,5 млрд. куб. метра газ годишно. Според предварителните планове се предвижда газопроводът да бъде въведен в експлоатация до края на 2019. Общата дължина на морския участък от проекта е 920 км, а на сухопътния - близо 200 км.

Срокът на споразумението между Русия и Турция е 30 години, като след това е предвидена възможност за поетапно удължаване с по 5 години.

Последни новини
Още от Новини