Политическите реакции след първата реч на новоизбрания президент не закъсняха

Бойко Борисов пожела успех на новия държавен глава

Снимка: Velko Angelov/Bloomberg Снимка: Velko Angelov/Bloomberg

Не закъсняха и политическите реакции след първото слово на новоизбрания президент на България Румен Радев от трибуната в Народното събрание. 

Бойко Борисов пожела успех на новия държавен глава. Рядък шанс има пред президентът Радев, че му се дава възможност да има и служебно правителство. Това, което прочете, за няколко месеца може да е факт, тогава ще можем да отчетем и свършеното, коментира пред журналисти в парламента премиерът в оставка Бойко Борисов, предаде Investor.bg

Една седмица - срокът, който Румен Радев обяви, че остава за работа на 43-то НС, важи за тях и за нас, обясни още Борисов.

Евроатлантическата ориентация, дружбата ни с Русия, бизнес контактите, особено в туризма и земеделието, това са сферите, които всеки ще ги прави, защото те са важни за държавата, е трактовката на министър-председателя за външнополитическите теми от речта на новия държавен глава.

Георги Първанов препоръча на Радев и екипа му по-ясно да очертаят основните приоритети за нацията. Не е достатъчно просто да се констатират проблемите, много важно е бързо да се набележат ефективни, реални мерки, подчерта той. И обърна внимание, че трябва да има диалог, разбирателство, взаимни компромиси между институциите в страната и тонът да бъде зададен от новия президент, тъй като в момента той представлява голяма част от властта у нас.

По думите на Първанов, и двете крайности са опасни - война между властите или подчинение на едната на другата институция. Голямата заплаха е, акцентира той, когато има подчинение на изпълнителната власт на останалите. Първанов се надява и настойчиво препоръча на Радев да бъде равно отдалечен от всички политически партии.

С речта си новоизбраният президент Румен Радев показа, че познава проблемите в страната, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Той заяви, че Радев е в правото си да поставя темите и проблемите, които стоят пред обществото и с речта си той го е направил. 

Тезите, които новоизбраният президент Румен Радев изложи, са наистина тезите, по които трябва да се работи, каза зам.-председателят на Народното събрание Красимир Каракачанов. Без единодействие и синхрон между парламент, правителство и президент нито един от проблемите, които всеки един от нас вижда и желае да бъдат решени, няма да бъдат решени, заяви депутатът. Той каза, че не се е изненадал от думите на Радев, че НАТО и ЕС са политическият избор на България. 

В кулоарите на Народното събрание лидерът на социалистите Корнелия Нинова отново повтори, че БСП няма да участва в служебен кабинет. Отново потвърждавам позицията на БСП - не предлагаме служебни министри, няма да участваме в служебен кабинет, заяви тя пред журналисти.

Възстановяваме нормалността в държавата - разделение на институциите и всеки да си поеме отговорност, коментира Нинова. Тя каза, че познава Румен Радев и вярва, че той ще се справи възможно най-добре и ще има професионален служебен кабинет от хора родолюбци, почтени и честни. Председателят на БСП уточни, че не е запозната със състава му. За Нинова акцентът и това, което ще се запомни от речта, е социалната чувствителност на президента Радев. 

Речта му беше празна, приспа аудиторията, не чухме нищо ново. Хората искаха да чуят приоритетите на този президент и на неговата институция. Това каза председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов пред журналисти в Народното събрание. „Не чухме нищо в посока какви са неговите приоритети, освен общата фраза, че ще бъде обединител на нацията", каза още Валери Симеонов.

Последни новини
Още от Новини