Рекорден ръст на населението отбелязва Швеция

Ръстът се дължи основно на засилването на мигрантската вълна и щедрата социална система

Шведи се прегръщат с националното си знаме по време на хокеен мач Снимка: Adam Berry/Bloomberg News Шведи се прегръщат с националното си знаме по време на хокеен мач Снимка: Adam Berry/Bloomberg News

Шведското население е на път да премине границата от 10 млн. души в началото на 2017, пише Bloomberg. Въпреки че засилването на мигрантския поток, на което до голяма част се дължи положителната демографска тенденция, предизвиква противоречиви мнения, увеличаващата се популация може да се използва и в положителен аспект. 

Ако се подходи правилно, Швеция би могла да избегне сблъсъка си с проблемите, пред които са изправени други развити страни със застаряващо население като Германия и Япония например.

Скандинавската държава може да премине границата от 10 млн. души още през следващия месец, гласят данни на статистическия институт на страната. През 2024 пък се очаква да бъдат достигнати 11 млн., като нарастването в такъв кратък период ще е безпрецедентно за страната.

Основната причина е безпрецедентната по мащабите си имиграция, която е на рекордно високи нива. Втори по значителност е фактът, че се забелязва засилваща се тенденция за увеличаване на раждаемостта.

Развоят на събитията обаче може да е спасение на шведската социална система, която и без  това е една от най-щедрите в световен мащаб. Голям процент от средствата са предназначени за пенсии и помощи за възрастното население, което към 2060 се очаква да стигне 25% от общия брой жители на страната. За сравнение през 2016 то е една пета от всички жители.

Благодарение на мерките на шведското правителство за засилване на половата равнопоставеност и щедрите помощи за новородени, страната може да се похвали с едно от най-високите нива на раждаемост в Европа. Тенденцията се очаква да се подсили от емигрантските потоци, влизащи в страната.

Проблем е обаче, че много от новодошлите нямат необходимите професионални квалификации, което от своя страна ще засили натиска върху образователната и трудовата система на страната.

Последни новини
Още от Новини