Китайското производство се стабилизира през декември

Магазин на Wal-Mart Stores Inc. в Шенжен, Китай. 18 октомври 2016. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg Магазин на Wal-Mart Stores Inc. в Шенжен, Китай. 18 октомври 2016. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg

Секторът на услугите в Китай отбеляза по-слаб ръст през декември, отколкото през предишния месец, показват официални данни, публикувани на 1 януари 2017. Производството се стабилизира на ниво, близко до най-високото от 2012.

 

Производственият PMI показа ниво от 51,4 за декември. Проучване сред икономистите, следени от Bloomberg показваше средни очаквания за 51,5%.

Непрозводственият PMI остана на 54,5 за декември в сравнение с 54,7 за ноември, но все пак на ниво над 50 пункта, което отделя ръста от свиването на месечна база.

 

Китай разчита на ръста в услугите, за да компенсира запазващата се слабост в експорта, който тежи на втората най-голяма икономика в света.

През третото тримесечие икономиката отбеляза 6,7% ръст и се очаква да постигне годишната цел на Пекин, подкрепяна от по-силните правителствени разходи, рекордно кредитиране и имотния пазар.

„Подобряването на външното търсене и по-слабият юан подкрепят бизнеса и данните показват по-силен ръст в последното тримесечие, отколкото през предишните месеци”, каза Динг Шуан, главен икономист за Китай в Standard Chartered Plc. В Хонконг, цитиран от Bloomberg.

„Големите компании обикновено се възстановяват по-бързо от по-малките при стабилизиране на икономиката, което накрая ще се пренесе върху всички бизнеси, въпреки че тази годината картината може да е смесена за малките фирми, тъй като големите компании се възползват повече от фискалната подкрепа”.

Последни новини
Още от Новини