43% от българите се определят като щастливи

33% от хората в България очакват икономически трудности през 2017, сочи проучване на Gallup International

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Щастието в глобален план се повишава, въпреки, че доверието в икономиката спада, сочи годишното глобално изследване „Край на годината“ на асоциация УИН/“Галъп интернешънъл“, което се провежда за 40 поредна година*.

В България 43% са определящите се като щастливи. 12% очакват 2017 да бъде година на икономически подем, а 33% - на икономически трудности. Това поставя страната ни на едно от последните места по оптимизъм в световен мащаб. 

68% от хората по света казват, че се чувстват щастливи, а през миналата година този процент бе 66%. 22% не са нито щастливи, нито нещастни, а 9% се чувстват нещастни. Нетната глобална стойност на щастието (щастието минус нещастието) е +59, в сравнение с миналогодишните +56.

Фиджи и Китай са най-щастливите страни в света (+89 и +80 са нетните стойности на щастието), следвани от Филипините, Виетнам, Индонезия и Парагвай, докато Ирак е най-малко щастливата страна за трета поредна година (по-малко от +1 нетна стойност на щастие).

42% от запитаните по света са оптимисти за икономическите перспективи през 2017. 22% са песимистите, а 31% са на мнение, че няма да има промяна в икономиката.

Нетна стойност на икономическия оптимизъм е +20.

Най-оптимистичната страна относно икономическия просперитет в предстоящата 2017 г. е Гана (+68 нетна стойност на икономически оптимизъм), следвана от Бангладеш (+67 нетна стойност на икономически оптимизъм). В другия край на тази класация са Южна Корея, Хонконг и Гърция, които са най- песимистичните страни (-62, -56 и съответно -53 нетна стойност на икономическия оптимизъм).

*Глобалното изследване „Край на годината“ проучва очакванията, възгледите и убежденията на 66 541 души от 66 страни по целия свят. Изследването е проведено от световната асоциация УИН/“Галъп интернешънъл“.

Последни новини
Още от Новини