Хитрино взе осма жертва

Ситуацията в района остава опасна

Гара Хитрино. 10 декември 2016. Снимка: Олег Попов/BloombergTVBulgaria Гара Хитрино. 10 декември 2016. Снимка: Олег Попов/BloombergTVBulgaria

Тялото на 18 годишно момче от близкото до Хитрино село Тимарево е открито късно снощи. Младежът е бил затрупан от отломките на гарата. Това е осмата жертва от трагедията, съобщава БНР, цитирана от Investor.bg. 

По данни досега загиналите бяха седем, а 29 тежко ранени.

Продължава източването на взривоопасните продукти от цистерните. Прехвърлянето на съдържанието на една цистерна отнема около 3-4 часа. Очакват се два големи крана от Румъния, които да подпомогнат работата на специалистите. Ще се работи денонощно, но въпреки това срокът за окончателното завършване на работата е около 10 дни. Според премиера не трябва да се бърза, защото това би довело до риск, пише БТА.

По-рано днес в Хитрино бе обявено бедствено положение. То ще остане в сила до приключване на операцията по обезвреждане на цистерните, стана ясно по време на заседание на областния кризисен щаб в Шумен. Влизането в евакуираното село е забранено. 

Ситуацията в Хитрино остава опасна - от две от авариралите 4 цистерни изтича газ. Товa затруднява прехвърлянето на горивото и обезопасяването на района. Това обявиха по-рано днес вътрешният министър Румяна Бъчварова и главният секретар на МВР Георги Костов. Влизането в селото е забранено заради опасност от обгазяване. Бъчварова призова хората да не правят опити да стигат до опасните зони. Постъпите към селото са блокирани.

Всички  шуменски общини ще дарят по 5 000 лева за пострадалите в Хитрино. За това са се договорили кметовете след днешното заседание на Областния кризисен щаб в Шумен.  

Междувременно от ръководството и служителите на "Булмаркет Рейл Карго" ЕООД изказват най-искрени съболезнования на близките на загиналите и съпричастност към всички пострадали при инцидента в село Хитрино в съболезнователно писмо, адресирано до кмета на село Хитрино и до всички пострадали и близки на загиналите. 

В писмото, цитирано от БТА, се отбелязва, че "причините за инцидента са в процес на изясняване от страна на компетентните органи, които събират доказателства за изясняване на всички факти и обстоятелства от значение за случая, който е изключително комплициран и сложен".

Последни новини
Още от Новини