Мръсният въздух в Европа убива близо 500 хил. души годишно

България, Полша и Чехия - с най-замърсен въздух в ЕС

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Замърсяванията на въздуха в Еврорпейския съюз убива годишно 467 000 души, пише The Huffington Post UK, позовавайки се на доклад на Европейската агенция за околна среда.

Агенцията публикува своя годишен доклад за качеството на въздуха в 28-те държави, членки на ЕС, и предупреди, че въпреки общата тенденция на подобряване, токсичността на въздуха все още почти половин милион души годишно.

В 21 от 28-те държави, концентрацията на прахови частици продължава да превишава нормите за безопасност, а 50% от държавите се провалят по критериите на Световната здравна организация.

Европейските държави с най-високи нива на наличие на фини прахови частици (PM2.5) са България, Полша и Чехия.

Тези фини прахови частици са твърде малки, за да бъдат видени или да бъде усетен мирис, но са отговорни за заболявания, като остра сърдечна недостатъчност, астма и белодробен рак. 

Въпреки че като цяло нивата на тези прахови частици са намалели от 2000 година насам, все още са значително над задоволителните нива и, за да се постигнат целите, поставени за 2020 трябва да се предприемат много по-решителни крачки от страна на ЕС и на правителствата на отделните държави. 

Проблемите на замърсяването на въздуха, обаче, не приключват с праховите частици PM2.5. В градските райони годишният лимит на нитроген диоксид, който се генерира преди всичко от пътния трафик и при изгарянето на изкопаеми горива, "масово надвишава" нормите навсякъде в континента. 

В 28-те страни членки на ЕС, 7% от жителите са в райони, където ежедневно се превишават нивата на замърсяване с нитроген диоксид. Ефектът от това е, че се наблюдават около 71 000 преждевременни смъртни случая всяка година. 

Добра новина е, че рискът за околната среда от окисляване е намалял от началото на новия век. 

Приблизително 40% от площите в Natura 2000 – защитена от Европейската комисия морска и сухопътна територия - е била в риск през 2005, но през последното десетилетие този процент е паднал до 5%.

Последни новини
Още от Новини