Кристалина Георгиева се връща в Световната банка

Българският еврокомисар подаде оставка в Брюксел

Кристалина Георгиева. Снимка: Facebook Кристалина Георгиева. Снимка: Facebook

Световната банка назначава Кристалина Георгиева за главен оперативен директор, отговарящ за Международната банка за възстановяване и развитие, съобщава пресцентърът на Европейската комисия (ЕК).

Георгиева, която наскоро загуби от Антониу Гутериш в надпреварата за генерален секретар на ООН, е назначена за един от тримата управляващи директори в структурата на Световната банка.

В изявлението си тя обяснява, че когато през 2010 г. е приела номинацията за член на ЕК, е напуснала "не само работа и организация, които обичах, но и цял сектор – света на глобалното развитие".

"Мислих дълго и ми беше трудно да взема решение да приема поста на Главен изпълнителен директор на Международната банка за възстановяване и развитие и Международната асоциация за развитие (IBRD/IDA)", добавя тя.

Британската медия The Guardian коментира рокадата така:

"Българката, който наскоро загуби в надпреварата за генерален секретар на ООН, ще докладва на президента на банката, Джим Йонг Ким, който бе преназначен за нов петгодишен мандат миналия месец. Въпреки че позицията на главен изпълнителен директор е новосъздадена, Георгиева ефективно ще замени Шри Муляни Индравати, бивш изпълнителен директор на банката и главен оперативен директор, която бе назначена за индонезийски финансов министър през юли".

Назначението на Георгиева следва катаклизъм в институцията, която е изправена пред реакция срещу глобализацията и загриженост, че богатите и западните държави са най-големите печеливши от свободната търговия. Трусовете в управлението на организацията е изправена и пред опозиция от страна на някои служители.

Очаквайте подробности!

 

Последни новини
Още от Новини