Белгия подкрепи търговското споразумение с Канада

Премиерът обяви, че е постигнато споразумение с френскоговорещите общности в страната

Канадското знаме. Снимка: Freeimages.com Канадското знаме. Снимка: Freeimages.com

Белгия все пак реши да подкрепи търговското споразумение между Канада и ЕС. Белгийският министър-председател Шарл Мишел обяви, че е постигнато споразумение след последния кръг преговори с френскоговорещите общности в Белгия, заради които сделката бе спряна.

Все пак останалите 27 страни членки на ЕС ще трябва да одобрят сделката, пише BBC, цитирана от Investor.bg.

Насрочената за днес в Брюксел церемония по подписването на споразумението бе отменена, след като белгийската провинция Валония се обяви твърдо против CETA.

Френскоговорещата Валония, която има население от 3,6 млн. души, се противопоставяше най-силно на сделката, искайки по-силни гаранции по стандартите в сферата на труда, околната среда и потребителите.

В социалната мрежа Twitter Мишел съобщи: "Всички парламенти сега могат да одобрят сделката до полунощ утре. Това е важна стъпка за ЕС и Канада".

За договарянето на СЕТА бяха нужни седем години. Споровете около споразумението предизвикаха нови опасения за бъдещото на британските преговори с ЕС по търговската сделка около Brexit.

Огромна пречка представлява планът да се създадат нови търговски съдилища, с които да бъдат решавани споровете между компаниите и държавите.

Валония се страхува, че с тях се предоставя твърде много предимства на мултинационалните компании. Регионът иска и по-голяма защита на валонските земеделци, които ще се изправят пред нова конкуренция от канадски внос.

Последни новини
Още от Новини