Румъния прие закон за конвертиране на заемите, взети във франкове, в леи на по-нисък валутен курс

Популизъм или резонна мярка?

Швейцарската централна банка. Снимка: Alessandro Della Bella/Bloomberg Швейцарската централна банка. Снимка: Alessandro Della Bella/Bloomberg

Румънският парламент одобри закон, който ще позволи конвертирането на заеми, взети в швейцарски франкове, в местна валута (леи) при валутни курсове под пазарните – ход, който може да коства на банките почти $600 млн. Освен това ходът, който на пръв поглед изглежда популистки, идва малко преди изборите през декември.

Днес, 18 октомври, румънският парламент единодушно гласува в подкрепа на закона, който ще позволи на длъжници да конвертират заемите си от франкове в леи при валутен курс, равен на този при вземането на заема. Преди да влезе в сила решението на парламента трябва да бъде подписано от президента на страната Клаус Йоханис.

„Замисълът на закона е да е от полза за всички взели заеми в швейцарски франкове, за да се избегне дискриминацията под всякаква форма“, каза говорителят на парламента Флорин Йордаче, след като бяха премахнати предложените преди това ограничения размерът на заемите да не надхвърля 250 хил. швейцарски франка.

Централната банка на Румъния изчислява, че това може да донесе загуби от $586 млн. Засега е неясно кой би поел тези загуби, но от Румънската централна банка отчитат, че шест банки в Румъния могат да изпитат трудности с отношенията си за капиталова адекватност, ако законът наистина влезе в сила.

Около 5% от дълга, който румънските домакинства са взели, е деноминиран във франкове.

Мярката идва, след като в началото на 2015 Швейцарската централна банка изненада световната финансова общност, като спря да поддържа тавана на валутния курс на франка спрямо еврото. В резултат франкът поскъпна трайно с около 10%, което направи така, че длъжниците във франкове се оказаха от грешната страна на барикадата и оттогава погасителните вноски по кредитите им се увеличиха.

На ниво стимули и сигнали, а защо не и на морално ниво обаче въпросът е сложен. В същността си тук говорим за финансов риск, който е бил поет от задлъжнелите във франкове заемополучатели. Сега, след негативното развитие на нещата за тях, те получават защита от този финансов риск след гласуването на закон от правителството, при това с неясни правила кой ще поеме разликата във валутните курсове сега и преди.

От друга страна действително решението на Швейцарската централна банка беше изненадващо и резултатът от него беше увеличаване на тежестта върху задлъжнелите във франкове.

Дали обаче това е риск, с който правителството решава да се справи от името на поелите го румънски граждани, след като никой не е бил задължаван да задлъжнява във франкове? Въпросът остава отворен, но несъмнено в този ход на румънското правителство има привкус на популизъм малко преди изборите.

 

Последни новини
Още от Новини