КЗК наложи глоба на Теленор за над 5 млн. лв.

Глобата е за характеристиките на 4G LTE мрежата на телекома

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е наложила имуществена санкция на „Теленор България” ЕАД за въвеждане в заблуждение с публично разпространени неверни сведения за характеристиките на 4G LTE мрежата на телекома.

КЗК е установила, че „Теленор България“ ЕАД е извършила нарушение на чл. 31 от ЗЗК и налага на компанията санкция в размер на 1 % от нетните приходи от продажби на дружеството за финансовата 2015, равняваща се на 5 241 930 лв. (пет милиона двеста четиридесет и една хиляди деветстотин и тридесет), се казва в решението на КЗК.

Производството е образувано през април 2016 г. по жалба на мобилния телекомуникационен оператор Макс, който посочва, че е претърпял реални вреди от недобросъвестното поведение на Теленор.

Продължителността на извършеното нарушение е около 10 месеца (26 ноември 2015 г. – до настоящия момент), тъй като и до момента има заблуждаващи публикации на сайта на „Теленор България“ ЕАД за скоростите в неговата 4G LTE мрежа, коментират от Макс.

Решението на КЗК гласи: „възможността за заблуда на настоящите и потенциални клиенти на „Теленор България“ ЕАД относно скоростта на пренос на данни чрез 4G LTE мрежата е напълно реална. Твърдението за около 40 пъти по-бърз ъплоуд (качване) в началото на кампанията е съществено преувеличено, като реално достижимата максимална скорост на ъплоуд, след възникване на нормативното задължение за публикуването й се оказва само около 6.5 пъти по-висока от тази на 3G мрежата на Теленор.“

По повод събитието за представяне на 4G мрежата на Теленор в Решението на КЗК пише още: „на пресконференцията представителите на Теленор твърдят, че максималната скорост на качване е 75 Mbps, което далеч надминава максимално посочената от тях стойност след 30 април, а именно 38 Mbps. Това съществено преувеличение на данните е от естество да повлияе на потребителските нагласи до степен, в която да има значително преориентиране на клиенти към мрежата на Теленор за периода – м. ноември 2015 – м. април 2016 г.“

Последни новини
Още от Новини