Най-големият самолет в света каца в България

Airbus A380 на Lufthansa е висок над 24 метра и има разпереност от почти 80 метра

Lufthansa_A380. Летище София, 16 октомври 2016. Снимка BloombergTVBulgaria Lufthansa_A380. Летище София, 16 октомври 2016. Снимка BloombergTVBulgaria

Най-големият пътнически самолет в света, Airbus A380 на немската авиокомпания Lufthansa, кацна за първи път на българска земя, в неделя, 16.10.2016.

Пилотиран от главния пилот на авиокомпанията Раймунд Мюлер и българския пилот с ранг старши първи офицер Марио Бакалов, самолетът докосна пистата на Летище София за първото си посещение след 2 часа и 17 минути във въздуха.

Самолетът осъществи специален полет от Франкфурт до България, като отпътува в 10:07 часа сутринта (местно време) и кацна в София точно в 13:24 часа (местно време). Преди да се приземи, двуетажният самолет направи ефектно ниско прелитане над летището и столицата, по време на което бе видян от хиляди хора от различни места на града.

Сред официалните гости на премиерата на Airbus A380 на Летище София бяха министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, главният прокурор Сотир Цацаров, началникът на отбраната ген. Константин Попов, командващият на Военновъздушните сили ген.-майор Цанко Стойков и други. 

А380 остана до 17:00 часа на летище София, давайки възможност на високопоставени официални гости, партньори на Луфтханза и на Летище София, както и на представители на медиите, да посетят самолета и да се убедят в размерите и комфорта на двупалубния пътнически салон, предлагащ 4 различни класи за пътуване.

По случай 16 октомври – Празник на авиацията и Военновъздушните сили. Командването на ВВС организира ден на отворени врати в авиобаза Враждебна. Много авиационни фенове се събраха да наблюдават ниското прелитане и кацане на гигантския Airbus А380, който демонстрира мащаба си, маневреността си и безшумния заход за кацане.

Капитан Раймунд Мюлер и старши първи офицер Марио Бакалов, единственият български пилот на А380 в Lufthansa, пилотираха А380 от Франкфурт до София.

"Днес моята дългогодишна мечта да пилотирам най-големия пътнически самолет в света до моята родна страна, стана реалност. Това е един много специален момент за мен и е чест и признание, да споделя този миг с всички българи", каза Марио Бакалов.

На специалното събитие присъства и Хайке Бирленбах, Вицепрезидент „Продажби“ за Европа в Lufthansa Group, която пристигна на борда на полета до София. Освен нея, Офер Киш, регионален директор „Продажби“ за Централна и Източна Европа в Lufthansa Group, заедно с делегация от високопоставени лица, клиенти на авиокомпанията и медии от България, имаха възможността да посетят двуетажния самолет, който има капацитета да превози 509 пътника.

“Това е наистина забележителен ден за нас. Щастливи сме от огромния интерес към нашия самолет, на който сме свидетели през последните няколко седмици“, каза Александър Толвет, Регионален директор за България, Албания, Македония и Косово, Lufthansa Group. “Със запомнящата се визита на нашия флагман искаме да популяризираме полетите на дълги разстояния с А380 сред клиентите в България“.

Airbus А380 е висок над 24 метра и има разпереност от почти 80 метра. Капацитетът на А380 на Lufthansa позволява превозване на почти три пъти повече пътници в рамките на един слот, за разлика от други самолети. В конфигурация от четири модерни пътнически класи, А380 предлага най-широките места във всяка една от тях, просторни и комфортни пътнически салони на две палуби и технологични предимства, които го правят по-щадящ за околната среда.

В момента, самолети А380 на Lufthansa летят до Делхи, Шанхай, Хюстън, Маями, Сан Франциско, Лос Анджелис, Хонг-Конг и Сингапур.

Събитието за A380 в София можеше да бъде проследено също чрез наскоро създадения Snapchat канал на Lufthansa в социалните медии.

Всички A380 фенове имаха възможността да бъдат част от това историческо събитие за България. Добавяйки "Lufthansa" като приятел, и влизайки в профила на компанията, те можеха да „посетят“ пилотската кабина на A380 и да видят още много други неща. Новият Snapchat дава възможност на клиентите и приятелите на компанията да видят интересни кадри „зад кулисите“, които никой друг социален канал не може да предостави.

Цялото събитие днес в София бе организирано в партньорство с Луфтханза Техник и Летище София.

Актуализация 19:00 часа, 16.10.2016.

Последни новини
Още от Новини