Продажбите на нови автомобили в България с ръст над 14%

Румъния е държавата от ЕС с най-голям скок на продажбите

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Продажбите на нови автомобили в България са се увеличили с 14,7% на годишна основа до 2 147 броя. Румъния е държавата от ЕС с най-голям ръст от 62,7% до 9 361 автомобила, сочат данните на Асоциацията на европейските автомобилопроизводители (ACEA), съобщава Investor.bg.

Като цяло за ЕС продажбите на нови автомобили са нараснали със 7,2% на годишна основа през септември, достигайки рекорд за съответния месец до малко над 1,455 млн. превозни средства. „По обем този резултат бележи най-силния септември до момента", отбелязва асоциацията.

Във водещите автомобилни пазари продажбите на автомобили са нараснали съответно със 17,4% в Италия, с 13,9% в Испания и с 9,4% в Германия, която е и най-големият пазар в блока. Във Франция увеличението е само 2,5 на сто, а във Великобритания - 1,6 на сто.

За периода януари-септември европейският автомобилен пазар отчита растеж от 8% на годишна основа до над 11,243 млн. продадени коли. В България повишението за периода е 9,5% до 18 709 продадени автомобили, а за северната ни съседна растежът отново е по-голям - от 19,6 на сто до 67 997 превозни средства.

Сред отделните марки най-добре се представят Fiat Chrysler и Renault с големи двуцифрени увеличения, както и премиум брандовете Daimler и BMW. Volkswagen, който още е под натиска на емисионния скандал, е само с 5-процентов растеж, а PSA Peugeot дори отчита спад. 

За първите девет месеца на годината групата Volkswagen остава лидер в ЕС с 23,8-процентов пазарен дял, който обаче бележи понижение спрямо 24,9 процента за същия период на 2015, предава DPA. Peugeot и Renault си поделят второто място с по 10%. Ford заема четвърто място по продажби с дял от 7,1 процента на пазара, следван плътно от Opel с 6,8%. 

Последни новини
Още от Новини