Лихвата за забавени плащания да бъде намалена, предлагат депутати

Това ще понижи лихвите, които България плаща за оборудването за АЕЦ "Белене", според Мартин Димитров

Клиент си проверява касовия бон Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Клиент си проверява касовия бон Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Да бъде намалена държавната лихва за забавени плащания бъде намалена – това предлагат от Реформаторския блок, цитиран от Investor.bg.

Според депутатите тя трябва да падне от сегашните 10 на 8% за фирмите, а за гражданите да стане основен лихвен процент плюс 4%, каза пред БНР народният представител Мартин Димитров

По думите му това ще има благоприятен ефект в случаите, когато хората закъсняват със своите плащания за парно, ток и вода, в отношенията с банки и при погасяването на кредити.

Освен в тези случаи, би помогнало и за намаляване на разходите, свързани с арбитражното решение за АЕЦ „Белене“ с поне 20% или 60 хил. лева на ден, изчисли депутатът.

„Прегледахме много подробно практиката в повечето европейски страни и се оказа, че в България законната лихва за забава е една от най-високите в целия Европейски съюз и така вместо да има компенсиращ характер, има наказателен, санкциониращ характер. В 21 от 28 държави (лихвата) е по-ниска от България“, заяви той.

Ако законопроектът бъде приет, той ще се отрази само на лихвите от деня след приемането му.
 

Последни новини
Още от Новини