Защо ураганът Матю е важен за петролния пазар

По пътя му има редица петролни танкери и складове

Сините триъгълничета са индивидуални петролни танкери, кръгчетата - струпване на танкери, а обвитите в червено триъгълничета - танкерите, с които се е загубила връзката преди 24 часа Източник: Bloomberg Terminal Сините триъгълничета са индивидуални петролни танкери, кръгчетата - струпване на танкери, а обвитите в червено триъгълничета - танкерите, с които се е загубила връзката преди 24 часа Източник: Bloomberg Terminal

Ураганът Матю удари Бахамите. В момента се придвижва към Куба и цялото източно крайбрежие на САЩ. Прогнозата е, че около събота ще удари Северна Каролина и ще си проправи път към Ню Йорк. 

Сините точки представляват петролни танкери в района. Най-важната група от тях обаче са тези, стационирани в столицата Вашингтон и Ню Йорк. Те се намират право на пътя на урагана.

Има шанс петролните доставки в региона да бъдат прекъснати ако ураганът нанесе големи щети. На другия полюс, има много петролни складове, които  могат да бъдат повредени. 33 млн барела нефт се намират на Бахамите. 

Тоест петролът по източното крайбрежие се намира между чука и наковалнята. От една страна са застрашени танкерите, от друга - складовете. Това ще са главните фактори, които ще движат петрола в следващите няколко дни. 

Последни новини
Още от Новини