Майката на АК Електрик - Радомир стана още по-голяма

AQ GROUP AB придоби Gerdins Industrial System AB

freeimages.com freeimages.com

AQ Group AB заяви днес, 3 октомври, че придобиването на Gerdins Industrial System AB е завършено, след като е получено одобрение от шведския регулатор на конкурентната среда. Компанията придобива 100% от акциите на Gerdins Industrial System AB, включително подразделенията Gerdins Components Västerås AB, Elektroprim AB, Plåxan AB, Gerdins Components AB, Gerdins Cable Systems AB, Gerdins Cable Systems Sp. z.o.o и Gerdins Nordkomponent AB.

След придобиването в екипа на AQ работят 4 900 служители в Швеция, България, Китай, Естония, Унгария, Индия, Италия, Литва, Мексико, Полша и Таланд. 

Цената на сделката е 1,9 млн. евро, платени в кеш, плюс 260 000 дяла на AQ Group и печалбата, която може да се очаква да бъде около 1,23 млн. евро, на базата на 50% от печаблата след данъци от 2016. Продажбата влиза в сила днес. 

AQ е водещ доставчик за индустриални клиенти и е листвана на AktieTorget. За 2015 година AQ отчита нетни продажби за около 300 млн. евро и рейтинг AAA.

Българската компания, дъщерно дружество на AQ Group AB е "АК Електрик“ АД, Радомир.

"Опитът и знанията, които придобихме от работата си в AQ GROUP AB, ни даде увереността да проектираме и произвеждаме електрически табла и компоненти, да асемблираме продукти и да предлагаме ефективни ценови решения за взискателни индустриални клиенти", заявяват от "АК Електроник" АД.

"Електроник Радомир" е основана през 1961 година, а през 2003 година компанията сключва Joint venture с AQ Group. 

Към настоящия момент фирмата разполага с машинен цех, бояджийска линия, заварочен цех за черни и цветни метали, машини за рязане, огъване и щанцоване на изделия от листов метал, цех за пластмасови изделия, цех за асемблиране и тестване на електрически табла до 1kV съобразно с IEC 60 439, цех за производство на кабелни изделия, както и проектантски екип. Заводът е разположен на 22 000 квадратни метра производствена площ.

Основните производства са електрически табла, механични и пластмасови изделия.

За 2015 година оборотът на българското дружество възлиза на 32 милиона EUR, като в компанията в Радомир работят 530 души.

Последни новини
Още от Новини