Бизнес климатът в еврозоната се подобрява, у нас има застой

Подобрение в България обаче бележат секторите на промишлеността, строителството и търговията на дребно

Изглед от улица в Париж. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg Изглед от улица в Париж. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Икономическото доверие в еврозоната неочаквано се повиши през септември като признак, че възстановяването в региона запазва инерцията си, предаде Bloomberg.

Индексът на бизнес доверието и на потребителското доверие нарасна до 104,9 пункта спрямо 103,5 пункта през август, като очакванията бяха да няма промяна в стойността на измерителя.

По този начин беше достигната и най-високата стойност на индекса от януари насам. Икономическото доверие в ЕС също расте – от 103,8 пункта до 105,6 пункта.

Вчера, 28 септември, гуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги каза, че икономиката на еврозоната показва признаци на „умерено“ възстановяване. Утре, 30 септември, очакваме данните за инфлацията в еврозоната, като прогнозите са тя да е нараснала с 0,4% на годишна база.

В същото време бизнес климатът в промишлеността у нас също се подобрява през септември. 

Общият показател на бизнес климата в България запазва през септември нивото си от предходния месец. Отчита се подобрение на показателя в промишлеността, строителството и търговията на дребно, докато в сектора на услугите се регистрира понижение.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” нараства с 1 пункт, а показателят „бизнес климат в строителството” се увеличава с 1,4 пункта в резултат на оптимистичните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Бизнес климатът в сектора търговия на дребно бележи ръст от 0,6 пункта, а в сектора на услугите – спад от 3,6 пункта в резултат на изместване на оценките и очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията от „по-добро” към запазване на „същото”.

Последни новини
Още от Новини