България може да е одобрила лицензи за доставка на оръжия за 122 млн. евро за Близкия изток

Източна Европа е одобрила доставка на оръжия и боеприпаси за поне 1,2 млрд. евро към страните от Близкия изток от 2012

Снимка: Sergio Flores/Bloomberg Снимка: Sergio Flores/Bloomberg

България е одобрила лицензи за доставка на оръжия за 122 млн. евро към страни от Близкия изток и Турция от 2012 насам. Доставките са се осъществявали чрез самолети в летищата в София, Пловдив и Бургас, както и чрез товарни кораби от пристанището в Бургас. Това показва изследване в рамките на една година на Балканската мрежа за разследващите репортажи (Balkan Investigative Reporting Network, или BIRN) и Проекта за разследване на организираната престъпност и корупция (Organized Crime and Corruption Reporting Project, или OCCRP). 

Докладът на организациите сочи, че 68 полета в рамките на 13 месеца - от 1 юни 2015 до 4 юли 2016 - са транспортирали оръжия и боеприпаси на държави от Близкия изток и Турция, които от своя страна са ги насочвали към гражданските войни в Сирия и Йемен. Полетите формират само една малка част от оръжейни сделки за $1,2 млрд. между 8 балкански страни и Близкия изток от 2012 насам, когато на някои места Арабската пролет прерасна във въоръжен конфликт.

BIRN и OCCRP са проучили данни за износ на оръжия, доклади на ООН, самолетни отчети и договори за оръжия. Разследването разкрива как хиляди автомати, снаряди, ракетни установки, противотанкови оръжия и тежки картечници биват насочвани към размирния регион, а самите те идват от България, Босна и Херцеговина, Хърватия, Чехия, Черна гора, Румъния, Сърбия и Словакия. Тези осем страни са одобрили доставката на оръжия и боеприпаси за поне 1,2 млрд. евро до Саудитска Арабия, Йордания, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Турция от ескалирането на сирийския конфликт ескалира през 2012. 

Ако до Арабската пролет през 2011 оръжейните сделки между Източна Европа и Саудитска Арабия, Йордания, ОАЕ и Турция почти не са съществували, нещата се променят през 2012. Оттогава до 2016 осемте източноевропейски страни са одобрили износ на оръжия и боеприпаси за поне 829 млн. евро до Саудитска Арабия, сочат национални и европейски доклади за износ, както и правителствени източници. 

Йордания си е спечелила лицензи за 155 млн. евро от 2012 насам, ОАЕ – 135 млн. евро, а Турция – 87 млн. евро, съобщава Investor.bg. Катар, който е друг ключов доставчик на оръжия на сирийската опозиция, не излиза в лицензите за износ от Централна и Източна Европа.

Последни новини
Още от Новини