Поредно понижение на лихвите в Украйна

Основната лихва беше намалена до 15%

Украинската централна банка. Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg Украинската централна банка. Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

Украинската централна банка продължава с пониженията на лихвите в страната, докато инфлацията се задържа в границите, очертани от прогнозите на паричната институция, предаде Bloomberg.

Основната лихва беше понижена с 0,5 процентни пункта днес, 15 септември, от 15,5% до 15%. Това е пета поредна среща, на която Украинската централна банка понижава лихвите, а ходът беше предвиден от петима от общо деветима, анкетирани от Bloomberg икономисти.

„Базисната инфлация ще продължи да се забавя, показвайки отслабване на фундаменталния инфлационен натиск. Ако рисковете около ценовата стабилност продължат да се понижават, централната банка ще облекчи още паричната политика, за да подкрепи икономическото възстановяване“, написа Украинската централна банка в съобщението си.

Всичко това се случва на отпуснатия от Международния валутен фонд (МВФ) кредитен транш от $1 млрд. Съветът на директорите на МВФ приключи втория обзор на антикризисната програма за Украйна, след което взе решение за отпускане на сумата. По този начин общият обем на средствата, предоставени на Украйна, вече достига $7,62 млрд.

При изпълнение на програмните критерии Украйна ще може да получи през ноември транш от около 1,3 млрд. долара, а през февруари 2017 г. - още едно плащане от около 2 млрд. долара, посочи по-рано източник от МВФ.

Украинският президент Петро Порошенко приветства отпускането на средствата. ”Решението на МВФ показва признанието на света, че Украйна извършва реформи. То ще допринесе за стабилизиране на украинската валута и ще подкрепи макроикономическата стабилизация”, заяви държавният глава.

Последни новини
Още от Новини