Все повече българи избират да плащат с карта

Делът им достига 64% за тази година

Дебитна карта. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Дебитна карта. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

64% е делът на българите за тази година, които предпочитат картовите разплащания. Този процент устойчиво се повишава през последните години, като през 2014 е бил 41%, а през 2015 - 61%. Това показват данни на проучване, направено по поръчка на Visa България. 

За последните четири години делът на хората, плащащи данъците и таксите си в брой, се е свил от 88% през 2013 г. до 69% през тази година. Основната причина за интереса към електронното разплащане е удобството (73%). 53% от респондентите споделят, че спестяването на време е ключово за тях. 39 на сто пък подчертават, че предпочитат този метод, защото не е нужно да се съобразяват с това дали наблизо има банкомат, пише Investor.bg.

Данните показват още, че най-склонни да ползват POS терминали са 70% от младите хора на възраст от 18 до 35 години, 66% от дамите и 68% от жителите на София. Сред трите групи популярността на услугата е нараснала през последната година.

Същевременно намалява броят на хората, за които пречка са недостатъчните POS апарати – от 39% през 2015 г. до 25% през настоящата година, или това, че те не винаги работят – от 32% през 2015 г. до 27% през 2016 г.

„Има ясна тенденция за заместване на плащанията на каса с дигитални алтернативи като плащането с карта чрез POS терминал или онлайн. Освен че новите начини за разплащане са по-удобни и гъвкави, те също така играят важна роля за ограничаване на сивата икономика. Ето защо осигуряването на повече POS терминали и възможности за картови разплащания в публичния сектор у нас е сред основните приоритети на Visa в България“, сподели Красимира Райчева, мениджър на Visa в България.

Има и тенденция за по-висока събираемост на данъците. През 2016 г. е нараснал броят на гражданите, платили данък върху недвижим имот (с 2 процентни пункта до 51%) и такса смет (с 1 процентен пункт до 45%) спрямо предходната година. През тази година данък върху лек автомобил са платили 51 на сто от собствениците на леки коли. За сравнение, през 2015 г. те бяха 49%.

Проучването разкрива още, че намалява делът на хората, които се възползват от предоставените от НАП отстъпки за по-ранно погасяване на задълженията. През тази година 12% от българите са ползвали отстъпка от дължимите годишни данъчни задължения. Те са платили до 10 февруари. Други 16% пък са платили до 31 март. Миналата година това бяха съответно 16 и 17% от хората. Останалите 72 на сто не са се възползвали от възможността за отстъпка.

Последни новини
Още от Новини