Philips отваря високотехнологичен център в България?

Възможността ще бъде проучена от работна група

Снимка: Министерство на икономиката Снимка: Министерство на икономиката

Philips ще проучи възможностите за откриване на високотехнологичен онкологичен център в България, съобщават от Министерството на икономиката. В него ще се използва адронна терапия за лечение на ракови заболявания, пише Investor.bg.

Възможността ще бъде проучена от работна група, която беше съставена по време на посещението на икономическия министър Божидар Лукарски в Холандия.

По-рано днес той разговаря с представители на ръководството на Philips – изпълнителния вицепрезидент Роналд де Йонг и старши вицепрезидента на компанията Уолтър ван Куйен. В разговорите участва и изпълнителният директор на София Тех Парк Йолиан Иванов.

Изграждането на център за лечение на онкологични заболявания с адронна терапия в България е възможност, която ще има не само национално, но и регионално значение, отчете икономическият минисър. Philips има реализирани проекти за подобни центрове за лечение във Великобритания, Австрия и Индия.

Интерес за включване в проекта беше заявен по време на срещата и от белгийската компания IBA - световен лидер и пионер в сферата на протонната терапия. IBA има дългогодишно сътрудничество с Philips, в резултат от което успешно реализирани са няколко проекта за онкологични центрове за лечение чрез протонна терапия.

Philips е готова да си партнира със страната ни за осъществяването на високотехнологични проекти в областта на здравеопазването у нас, стана ясно по време на срещата. Роналд де Йонг обаче посочи, че е изключително важно за България да дефинира ясна визия за развитието на подобни проекти.

Стимулирането на инвестициите във високотехнологични сектори, включително в сектор здравеопазване, е приоритет в икономическата ни политика, поясни от своя страна Божидар Лукарски.

Последни новини
Още от Новини