Япония инвестира $30 млрд. в Африка през следващите 3 години

Те ще се вложат за подобряване на инфраструктурата на континента

Претория, ЮАР. Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg Претория, ЮАР. Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Япония обеща да инвестира 30 млрд. долара за подобряване на инфраструктурата в Африка. Японският премиер Шиндзо Абе, който участва в шестата Токийска международна конференция за африканско развитие в кенийската столица Найроби обясни, че инвестицията ще бъде разпределена за период от три години и ще се работи в сътрудничество с Африканската банка за развитие, съобщава Investor.bg.

Първата година ще започне с 10 млрд. долара, а средствата ще дойдат по линия на държавния и частния сектор в Япония, уточни Абе.

Бедната на полезни изкопаеми Япония отдавна проявява интерес към огромните природни ресурси в Африка, който се засили след аварията в АЕЦ "Фукушима". Аварията повиши зависимостта на японската икономика от вноса на природен газ и петрол, след като страната затвори почти всичките си атомни централи.

"Когато се добавят инвестициите от частния сектор, очакваме, че общо сумата ще достигне 30 млрд. долара. Това е инвестиция, която вярва в бъдещето на Африка, инвестиция, за да може Япония и Африка да растат заедно", каза Абе пред събралите се държавни и правителствени ръководители на над 30 африкански държави.

Обявените днес 30 млрд. долара са отделно от 32 млрд. долара, които Япония обеща на Африка за петгодишен период на предишната Токийска международна конференция за африканско развитие през 2013 г. Абе съобщи, че 67% от тях вече са били използвани за различни проекти.

Преките японски инвестиции в Африка възлизат на 1,24 млрд. долара през 2015 г., което е спад спрямо предходната година, когато са били за 1,5 млрд. долара, сочат данни на Японската организация за външна търговия. За сравнение, Китай е направил инвестиция за 2 млрд. долара в богатата на петрол Екваториална Гвинея само в рамките на април 2015 г.

Последни новини
Още от Новини