Европа дава на България свобода да определя енергийния си микс

Бойко Борисов получи писмо от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) напълно зачита правото на България сама да определя своя енергиен микс. Ако страната реши да строи нов ядрен реактор, трябва да уведоми Комисията за това свое намерение по силата на чл. 41 от Договора за Евратом.

Това пише в писмо до премиера Бойко Борисов председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Документът, разпространен от пресцентъра на Министерския съвет, e цитиран от Investor.bg.

В края на юни стана ясно, че Борисов ще се допита до Брюксел за големите енергийни проекти – АЕЦ „Белене“, газовия хъб „Балкан“ и „Южен поток“. От отговора на Юнкер става ясно, че ЕК продължава да работи „много усърдно“ по концепцията за хъба. „В нея може да се включи и нова инфраструктура за доставка на природен газ от Русия по начин, напълно съвместим с правилата на ЕС“, посочва председателят на Еврокомисията.

Той пише още, че експертите от Брюксел са подпомогнали българските власти да организират инвеститорска конференция по проекта. Тя ще се проведе на 5 и 6 септември във Варна. На нея ЕК ще има възможност да потвърди подкрепата за идеята и да потърси отговор на многото въпроси, които Борисов е изпратил до Брюксел по темата.

По отношение на „аспектите на конкуренцията“, които е повдигнал Бойко Борисов в запитването си до ЕК, Юнкер посочва, че комисарят Маргрете Вестагер търси „решение, което е в съзвучие с правилата на ЕС“.

От думите на председателя на ЕК не става ясно за кой казус става дума. В областта на енергетиката една от последните теми в ресора на комисаря е свързана с "Булгартрансгаз“.

В края на юни премиерът Бойко Борисов коментира пред медии в Брюксел, че ЕК е поискала България да продаде „Булгартрансгаз“. Тогава Борисов определи това искане като „тежък политически удар“. По-късно обаче Вестагер коментира, че ЕК ще се съгласи и на друго решение, което да гарантира конкуренция при преноса на синьо гориво.

В края на своето писмо Жан-Клод Юнкер уверява българския премиер, че Брюксел ще продължава да подкрепя България в усилията й да модернизира енергийната мрежа и да задълбочи сътрудничеството в енергийната сфера в региона .

„В последните години България показа силна воля да извърши реални промени в енергийния сектор и очакваме да продължим сътрудничеството си в тази сфера и много други сфери в следващите месеци и години“, допълва Юнкер.

Последни новини
Още от Новини