Brexit означава Brexit

Какво каза Мей на Меркел

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания /в ляво/ и Ангела Меркел, канцлер на Германия на пресконференция в Берлин. 20/7/2016. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg Тереза Мей, министър-председател на Великобритания /в ляво/ и Ангела Меркел, канцлер на Германия на пресконференция в Берлин. 20/7/2016. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

Германия ще остане специален приятел и важен партньор на Великобритания, каза британският премиер Тереза Мей на пресконференцията след срещата си с германския канцлер Ангела Меркел на 20 юли 2016.

Германия е вторият най-голям търговски партньор на Великобритания. Тереза Мей избра Берлин за първото си посещение в чужбина след като пое поста.

Мей потвърди, че до края на годината Великобритания няма да задейства Член 50 от Лисабонския договор за излизане от ЕС.

„Необходимо е време за подготовка на преговорите и Великобритания няма да започне процеса на излизане от ЕС, докато ориентирите ни не са ясни, а както казах преди, това няма да стане до края на годината“, каза Мей.

„Докато сме член на ЕС, ще спазваме правата и задълженията на членството“.

„Трябва да търсим решение, което да уважава решението на британския народ, но и интересите на европейските ни партньори. Заедно трябва да увеличим възможностите за Великобритания и Европейския съюз.

Великобритания не бива да бъде оценяван изключително с излизането си от ЕС и в отношенията ни със страните по света.

Разбира се, пред нас лежат предизвикателства. Има много работа. Но вярвам, че излизайки от ЕС, Великобритания може да изгради силни и успешни отношения с европейските страни. И че от тези отношения не само Великобритания може да се възползва, но и нашите партньори.

И като отваряме тази нова страница, очаквам да работя с Вас, г-жо Канцлер и да развия това успешно партньорство“.

Мястото на Великобритания, която трябваше да заеме ротационното председателство на ЕС във втората половина на 2017 ще бъде заето от Естония, решиха посланиците на общността в Брюксел на 20 юли.

„Посланиците стигнаха до широко съгласие, че естонското председателство ще започне 6 месеца по-рано, за да заеме мястото на Великобритания и че следващите председателства също ще започнат с 6 месеца по-рано“, каза Пребен Ааман за РИА Новости.

Естония е съгласна, потвърди премиерът Таави Ривас.

В този случай и председателството на България трябва да се изтегли с 6 месеца по-рано, от началото на 2018 /след Малта-януари-юни 2017 и Естония-юли-декември 2017/.

Последни новини
Още от Новини