Турция спря преподаватели от пътуване в чужбина

60 000 души са засегнати

Националното знаме на Турция над DenizBank в Истанбул, 19 юли 2016. Photographer: Ismail Ferdous/Bloomberg Националното знаме на Турция над DenizBank в Истанбул, 19 юли 2016. Photographer: Ismail Ferdous/Bloomberg

Временната забрана бе наложена след неуспешния опит за преврат на 15 юли и засяга хиляди държавни служители.

Над 60 000 души бяха засегнати – уволнени или временно отстранени от работа, включително 21 000 учители, съобщи BBC.

 

Съветът за национална сигурност

Президентът Ердоган се върна в Анкара късно вечерта на 19 юли и свика заседания на Съвета за национална сигурност и правителството. Според Хюриет кабинетът смята да създаде специален съд, на който да изправи организаторите на заговора, както и да построи специален затвор за осъдените военни, участвали в метежа от 15 юли.

След заседанието по сигурността Ердоган ще се види и с министрите от Партията на справедливостта, съобщи Bloomberg.

Представител на Президентството каза във вторник, че целта на ответните мерки ще бъде социалното единство. Вицепремиерът Мехмет Шимшек написа в Туитър, че политиката, която ще се предприеме, ще бъде „благоприятна за пазарите”.

 

Атака срещу академичната общност

Реакцията на правителството след опита засегна около 60 000 души, по изчисления на Bloomberg. Ердоган обвини за заговора поддръжниците на Фетулах Гюлен, духовникът, живеещ в изгнание в САЩ. В началото на чистката в образованието турската лира изгуби 1%.

Сред засегнатите членове на академичната общност са ректори на университети, които имат забрана да пътуват в чужбина, съобщи Анадолската агенция, която цитира Съвета за висше образование. 245 души бяха уволнени от Министерството на младежта и спорта.

 

Инвеститорите и съюзниците на Турция се питат дали мерките не са прекалено силни.

Moody’s Investor Service постави турския дълг за преразглеждане за евентуално понижение от Baa3, най-ниското инвестиционно ниво. Анализаторите на JP Morgan написаха в сряда, че турските държавни облигации за 7,2 млрд. долара са поставени пред риска от принудителни разпродажби, ако рейтингът на страната бъде понижен до „боклук”.

 

Капиталовият контрол не се обсъжда

Турският вицепремиер Мехмет Шимшек каза още, че не се обсъжда въвеждането на капиталов контрол.

„Имам две прости послания към спекулаторите: Турция ще продължи да поддържа разумни макроикономически политики”.

Смъртната присъда

Европейските лидери предупредиха Турция да не връща смъртното наказание. Френският президент Франсоа Оланд каза във вторник, че подобно действие би прекратило преговорите за влизане на Турция в ЕС. Последните екзекуции в Турция бяха изпълнени в средата на 80-те и смъртната присъда официално бе отхвърлена през 2004.

 

МВнР повтаря предупрежденията към българските граждани, пътуващи за Турция - с призив да се избягва и летище Ататюрк "ако не се пътува през него".

 

Последни новини
Още от Новини