Британското правителство отказва втори референдум за членство в ЕС

Властите посочват, че в закона няма изискване за минимална избирателна активност

Oxford Street в Лондон. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Oxford Street в Лондон. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Макар да има събрани над 4,1 млн. подписа в подкрепа на провеждането на втори референдум за оставане в ЕС, правителството във Великобритания попари надеждите на британците. От външното министерство посочиха, че гласуването за европейско членство е "веднъж в живота" и 33 млн. британци вече са дали своето мнение по въпроса, пише Investor.bg, цитирайки The Guardian. 

В онлайн петицията е посочено, че избирателната активност в референдума е била по-малка от 75%, а искането за напускане на ЕС е подкрепено от по-малко от 60% от гласувалите. Това дава правото допитването да бъде повторено, смятат авторите на петицията.

От правителството обаче посочват, че в Закона за референдума за ЕС не е било поставено изискване за минимална избирателна активност.

Законът е бил дебатиран и в двете камари на британския парламент - на общините и на лордовете. В него са били посочени всички условия, при които да се проведе допитването, включително датата и въпроса в бюлетината. Изисквания за избирателна активност и дял на единият от отговорите не са били поставяни.

"Сега трябва да се подготвим за процедурата по излизането от ЕС и правителството се ангажира да осигури най-добрите възможности  за британския народ в преговорите", е записано още в официалното изявление на правителството.

Последни новини
Още от Новини