Доларът със скок след данните за новите работни места в САЩ

Този път данните изненадаха със силно положително представяне

Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

За разлика от предходния месец, когато данните за новите работни места в САЩ изненадаха в отрицателна посока и сринаха долара, сега наблюдаваме точно обратното движение. Новите работни места извън селскостопанския сектор в САЩ за юни достигат 287 хил. при очаквани 175 хил. Това е и най-големият ръст от 8 месеца насам, като данните бяха следени с особен интерес в контекста на резултатите от предходния месец, когато бяха добавени едва 38 хил. нови работни места, по-късно ревизирани до 11 хил.

Данните обаче ще увеличат напрежението върху Фед за повишаване на лихвите, като изглежда наистина слабият резултат за май не е показател за цялостно влошаване на ситуацията на пазара на труда.

35 100 стачкуващи души са се върнали на работа във Verizon през юни, което също допринася за силните данни през месеца.

Доларът веднага реагира със скок (движението на доларовия спот индекс след публикуването на данните):

Източник: Bloomberg Terminal

В същото време безработицата се увеличава от 4,7% през май до 4,9%, а процентът на участие в работната сила също расте от 62,6% до 62,7%.

Заплатите растат леко, като се повишават с 0,1% на месечна база, показват данните за средните почасови възнаграждения.

Данните веднага дадоха тласък и на очакванията за повишение на лихвите от страна на Фед. Вероятността за повишаване на лихвата по федералните фондове с 0,25 базисни пункта до края на 2016 скочи от 11,8% до 22,4%:

Източник: Bloomberg Terminal 

Последни новини
Още от Новини