BoE остави лихвите непроменени

Паричната институция предупреждава за негативни икономически ефекти при Brexit

Марк Карни, гуверньор на BoE. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Марк Карни, гуверньор на BoE. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Само седмица преди референдума във Великобритания Английската централна банка (BoE) имаше заседание, на което очаквано остави лихвите непроменени. Основният лихвен процент остава на ниво от 0,5%, а обемът на програмата за изкупуване на активи също остава на старото ниво – 375 млрд. паунда.

По-любопитна е позицията на Английската централна банка по отношение на референдума за позицията на Великобритания в ЕС. От BoE първоначално не вземаха страна в дискусиите, но след това ясно застанаха на страната на лагера „за“ оставане на Великобритания в ЕС.

Тази позиция на английската парична институция се запази и на последното заседание, като от BoE коментираха, че „напускане на ЕС може да се отрази негативно на перспективите пред производството и инфлацията“.

От Английската централна банка подчертаха още, че референдумът има все по-голямо влияние върху цените на активите, както и че това е най-големият риск пред финансовата система на страната и пред световните финансови пазари.

Последните социологическо проучвания дават почти изравнени шансове за двата изхода от референдума, като дори се дава леко предимство на искащите напускане на ЕС.

Още за решенията на централните банки от последните дни.

 

Последни новини
Още от Новини