Lukoil с 59% спад в печалбата

Продажбите на самолетни горива в България растат

Танкер за съхранение на петрол. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Танкер за съхранение на петрол. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Печалбата на втория най-голям руски петролен производител - Lukoil – отбеляза спад от 59% през първото тримесечие на 2016, след като цената цената на петрола стигна 12-годишно дъно. Средната цена на петрола за първото тримесечие на 2015 е била $53,9 за барел, докато за първото тримесечие на 2016 - $33,9 за барел.

Нетната печалба на Lukoil пада до 42,8 млрд. рубли ($651 млн.) спрямо 104 млрд. рубли през първото тримесечие на 2015. Въпреки сериозния спад, шестима анализатори, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха по-малка нетна печалба – в размер на 41,3 млрд. рубли.

Руските производители не бяха толкова сериозно засегнати от поевтиняването на петрола, като за това им помогна слабата рубла, която понижи разходите им, както и данъците, които намаляват с по-евтиния петрол. Докато по-високото производство на по-малки конкуренти като Bashneft и Gazprom Neft им помогна за увеличаване на печалбите през първото тримесечие на 2015, производството на петрол на Lukoil в Русия отбеляза спад.

Производството на петрол и газ на Lukoil пада до 2,35 млн. барела дневно, показват финансовите отчети на компанията. Приходите намаляват с 18% до 1,18 трилиона рубли спрямо 1,44 трилиона рубли за първото тримесечие на 2015, а свободният паричен поток се понижава до 35 млрд. рубли спрямо 63 млрд. рубли.

Печалбата преди лихви, данъци и амортизации остава на ниво от 191 млрд. рубли спрямо 214 млрд. рубли в началото на миналата година.

Дивидентите за сметка на това дивидентите се превръщат в основен приоритет за Lukoil след финансовата стабилност на компанията, като поне 25% от нетната печалба на трябва да се изплаща под формата на дивиденти. Това става за сметка на по-ниски капиталови разходи(инвестиции) – тенденция, която се забелязва в цялата петролна индустрия. За първото тримесечие на годината инвестициите на Lukoil намаляват с 20,5%.

Сред положителните резултати, на които Lukoil акцентира във финансовия си отчет, компанията отчита и ръст на продажбите на самолетни горива в България в размер на 9%.

Пълните финансови отчети на руския петролен производител.

 

Последни новини
Още от Новини