Израел очаквано запази основната си лихва

Икономическите данни създават оптимизъм

Банка Leumi Le-Israel. Снимка: Ahikam Seri/Bloomberg Банка Leumi Le-Israel. Снимка: Ahikam Seri/Bloomberg

Централната банка на Израел запази бенчмарковия си лихвен процент на 0,1%, въпреки слабия растеж на икономиката през първото тримесечие, но на фона на спада при шекела и повишаването на индустриалното производство, съобщава Bloomberg.

Растежът в началото на годината се представи доста по-зле от очакваното, тъй като износът се влоши, отчасти поради силата на израелската валута. Но заради обръщането на тази картина миналата седмица след данните за брутния вътрешен продукт и други икономически индикатори, показващи положителни тенденции, централната банка не видя нужда от по-нататъшно понижаване на лихвите.

„Износът ще се възстанови през идващите месеци“, каза Йоси Швимер, главен икономист в Migdal Capital Markets в Тел Авив. Според него банката ще задържи лихвите на сегашните рекордно ниски нива до края на годината. „Другите данни, които отчитаме, например производствената активност, показват, че икономиката не се представя толкова зле. С отслабването на шекела износът ще се подобри.“

Шекелът изгуби 2,44% спрямо долара миналата седмица. Решението на централната банка на Израел е очаквано от всички 21 икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Централната банка беше обявила, че ще използва неконвенционални инструменти при непредвидени обстоятелства, а индикаторите показват, че Израел е далеч от такова положение. Безработицата е на рекордно ниски нива, спадайки до 4,9% миналия месец от 5,3% през март, показват данните от вторник. Миналата седмица Bank Hapoalim Ltd. обяви, че има знаци за разширяване на производствената активност. През последните месеци се засилиха и инфлационните очаквания, приближавайки се до таргетираните от правителството нива между 1 и 3%, след 20 месеца на дефлация.

Основно притеснение за централната банка на Израел продължава да бъде състоянието на световната икономика. Слабото глобално търсене и силният шекел удариха продажбите в чужбина, които допринасят за около една трета от икономиката на Израел. 

Последни новини
Още от Новини