Гърция се подготвя за повече икономии

Във вторник 19-те финансови министри от еврозоната ще се съберат, за да оценят до каква степен Гърция е изпълнила условията по последния спасителен план

 Гръцки знамена пред църква в Атина, 5 юли 2015. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Гръцки знамена пред църква в Атина, 5 юли 2015. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се подготвя за поредните преговори за допълнителни мерки за икономии, докато в същото време исканията на европейските кредитори и МВФ се разминават относно облекчаването на гръцкия дълг, пише Bloomberg.

Законотворците в Атина ще гласуват по-късно днес законопроект, който включва мерки от данъчно облагане върху някои стоки до прехвърляне на хиляди държавни недвижими имоти към нов приватизационен фонд. Дебатът ще бъде добра проверка за Ципрас, след като еврозоната се съпротивлява на исканията от страна на МВФ за по-малко амбициозни фискални цели в замяна на по-щедри облекчения на гръцки дълг. 

Одобрението на мерките е един по-ранните ангажименти, които Гърция трябва да изпълни, за да отключи следващия транш от спасителния пакет финансова помощ за страната. 19-те финансови министри от еврогрупата ще се съберат вторник, за да оценят до каква степен Гърция е изпълнила условията по последния спасителен план, договорен през лятото на 2015. Позитивната оценка ще бъде също така предпоставка за еврогрупата относно казуса с облекчаването на гръцки дълг. Задълженията в момента възлизат на над 200 млрд. евро ($225 млрд.).

Последни новини
Още от Новини