Brexit - на кантар заради младежко нехайство

Студентите във Великобритания може да обърнат вота

Кеймбриджки университет, Великобритания. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Кеймбриджки университет, Великобритания. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Повече от половината студенти в британските университети не знаят коя е датата на референдума за членство в ЕС, пише Bloomberg. Много от тях рискуват да пропуснат шанса си да гласуват, защото са в електоралните регистри на неправилното място, сочи проучване.

Изследване сред 2000 студенти, проведено този месец в университетите във Великобритания, показва, че 63% не са на ясно, че вотът ще се проведе на 23 юни, а 54% не знаят дори месеца на провеждане. Само половината от студентите, които са регистрирани със своите колежански адреси, ще бъдат на тези адреси по време на допитването. Това означава, че, за да упражнят правото си на глас, те трябва да се пререгистрират или да кандидатстват за пощенски или прокси вот.

Тези данни са важни, защото според проучванията, повечето от поддръжниците на оставането в ЕС са млади гласоподаватели. Студентите наброяват около 2 милиона от електората, който е над 40 милиона. Докато телефонно допитване, публикувано тази седмица, показа ясна преднина за гласовете „Да останем“, то множество онлайн проучвания показват, че гласовете са по-скоро наравно. Една по-слаба активност от страна на младите хора може да преобърне вота в посока „Напускане“.

„Решението, което ще се вземе на 23 юни, ще повлияе най-много на младите хора и студентите, защото именно те ще трябва да живеят най-дълго с последствията“. Това заяви президентът на Националния студентски съюз в свое електронно изявление. „Ако студентите не искат тяхното бъдеще да бъде решавано без тяхно участие, то е жизнено важно, колкото се може повече от тях, да си направят труда да гласуват“.

Крайният срок за регистрация, за вземане на участие в референдума е 7 юни. До тази дата британците могат да кандидатстват за дистанционен вот.

Изследването, което е представително за всички посещаващи колежи и университети, е проведено от YouthSight между 4 и 11 май. 

Последни новини
Още от Новини