Walt Disney разочарова Wall Street

Приходите и печалбата на компания за второто фискално тримесечие се оказаха под очакванията

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Приходите и печалбата на Walt Disney за второто фискално тримесечие се оказаха под очакванията на Wall Street, което се дължи най-вече на спадовете в бизнеса ѝ с потребителски продукти и кабелната ѝ телевизия. Всичко това доведе до спад на цената на акциите на медийната компания с 5% в следборсовата търговия във вторник, пише The Wall Street Journal.

Филмите се оказаха лъч светлина за Disney благодарение на успеха на блокбъстъри като „Междузвездни войни: Силата се пробужда“, „Зоотрополис“ и „Книга за джунглата“.

Но по време на представянето на резултатите за тримесечието, приключило на 2 април, анализаторите се фокусираха върху проблемните зони – факт, който главният изпълнителен директор Робърт Айгър отбеляза по-късно.

"Изненадан съм, че не получихме нито един въпрос за нашето студио“, коментира той.

Анализаторите игнорираха боксофис хитвете и се фокусираха основно върху телевизионния бизнес на Disney, който подобно на този на конкурентите е изправен пред предизвикателства заради технологичните промени и разпадането на традиционно скъпите пакети от телевизионни канали.

Disney неочаквано отписа 147 млн. долара от стойността си, като реши да спре франчайза за видео играта и играчките „Ifinity” и съкрати близо 300 души, които се занимаваха с него.

Анализаторите са най-заинтересовани от т.нар. малки пакети, които са по-евтини и предлагат по-малък брой канали. Те предизвикват интерес заради ефекта, който могат да имат върху бизнеса на Disney и най-вече върху спортната мрежа ESPN, предава Investor.bg.

Изпълнителният директор обяви плановете на Hulu, на която Disney е съсобственик заедно с 21st Century Fox и Comcast, да пусне собствен интернет пакет от канали до следващата година.

Общите приходи на Disney са нараснали с 4% през второто фискално тримесечие до 12,97 млрд. долара от, 12,46 млрд. долара преди година, но останаха под консенсусните очаквания в анкетата на Thomson Reuters за 13,19 млрд. долара, 

докато нетната печалба е скочила с 2% до 2,14 млрд. долара, или 1,30 долара за акция. Ако не се вземе предвид отписването от 147 млн. долара, то печалбата би била от 1,36 долара за акция, което е над печалбата година по-рано от 1,23 долара, но под пазарните очаквания за 1,40 долара за лот.  

Приходите на филмовото студио са отбелязали ръст от 22% до 2,06 млрд. долара, а оперативната печалба е нараснала с 27% до 542 млн. долара благодарение на боксофис хитове и по-високи приходи от международна телевизионна дистрибуция.

Последни новини
Още от Новини