Инфлацията в Китай расте до 2,3%

Хранителни стоки са допринесли най-много за ръста на цените

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайската инфлация се ускори до 2,3 на сто на годишна база през април, което представлява същия темп на ръст, както през предишните два месеца, но под консенсусните очаквания на анализаторите за ръст до 2,4 на сто, позволявайки на централната банка да се отклони от курса на затегната монетарната политика на фона на слабото търсене, с което се сблъсква втората най-голяма икономика в света, съобщи The Wall Street Journal.

На месечна база потребителската инфлация падна с 0,2%, предава Investor.bg.

Чувствителните от политическа гледна точка хранителни стоки са допринесли най-много за потребителската инфлация, отбелязвайки ръст от 7,4% през април в сравнение със същия период на миналата година. В същото време ръстът при нехранителните стоки се забавя - 1,1 на сто. Цените на потребителските стоки скачат с 2,5 на сто, а тези на услугите - с 2 на сто.

Цените на свинското продължават пътя си нагоре, като нараснаха с 33,5% на годишна база през април в сравнение с ръст от 28,4% на годишна база през март. Според следящия икономиката на Китай анализатор в Capital Economics Джулиън Ивънс-Причард този ръст на цените на свинското е бил "повече от компенсиран" от по-бавното поскъпване на зеленчуците.

Целевата потребителска инфлация на властите в Пекин е 3%.

Производствените цени паднаха с 3,4% през април в сравнение с година по-рано. Въпреки това цифрата е по-ниска от прогнозите на анкетирани от Ройтерс анализатори за 3,8%. На месечна база индексът на производствените цени нарасна с 0,7%.

През първото тримесечие на годината икономическият растеж в Китай се забави до 6,7%, най-бавното темпо от 2009 насам.

Повишението в цените от края на миналата година, макар задвижвано основно от хранителните продукти, може да позволи на централната банка да забави още предоставянето на евентуални стимули за конюнктурата.

Последни новини
Още от Новини