Samsung с по-добри резултати от очакваното

S7 и другите смартфони на компанията с основен принос за добрите данни

Galaxy S7, показан във витрина. Снимка: Bloomberg.com Galaxy S7, показан във витрина. Снимка: Bloomberg.com

Печалбите за първото тримесечие са по-добри от очакваното и по-добре от предварителни данни, които излязоха само преди три седмици. А едва вчера получихме предупреждението от Apple за стагнацията в пазара на смартфони. Но Samsung наистина се справя малко по-добре насред глобалния спад в пазара на смартфони за целия сектор и индустрията. Видяхме, че пускането на Galaxy S7, което дойде месец по-рано, както бе и планиран за първото тримесечие, това наистина се отплати на Samsung като им даде предимство пред Apple и пред китайските им съперници. Ако видим продажбите, там достигнахме цифра от 49,8 трлн., което също бе повече от предварителните цифри, както и оценките. Прогнозата беше за 48,8 трлн. А оперативната печалба достигна 6,7 трлн. Отново, по-добра от предварителната цифра, като виждаме повишение над 10% на годишна база за оперативната печалба. И така – видяхме, че мобилният бизнес изглежда доста силен, като той наистина помогна що се отнася до печалбата и продажбите. Ръстът при него е малко над 20 % и наистина надмина прогнозите. На пазара бяха пуснати S7. Имаше освежаване на асортимента от сериите с по-евтини телефони Galaxy, като А и J, които наистина помогнаха и дадоха рамо на Samsung. Но все пак, те продължават да намаляват портфолиото с телефони, докато се опитват да намалят разходите, както и да се съсредоточат върху някои от по-конкурентните устройства.

 

Бизнесът с чипове понася известен спад. Там видяхме 2,63 трлн. вона, което също беше над очакваното, но въпреки това има спад с повече от 10% в растежа. S7 не успя да направи много, за да засили печалбите на отдела. Той нямаше големите обновления в чиповете, които някои очакваха. Но чиповете остават основен двигател за печалбите на Samsung за 2016 г., който все още се опитва да компенсира спада при телефоните и телевизорите в сектора на електрониката. Но всъщност, спадовете на цените, а и тази седмица имаше новини за това, как цените на чиповете са спаднали наполовина в сравнение с тези преди година. А това е основното, което повлиява на това поделение.

 

Поделението за телевизори и домашни уреди, всъщност се справи много добре, защото панелните цени там, които са най-евтините цени на този пазар, наистина да задвижват продажбите. Там данните са за 510 млрд. вона, а оценките бяха за 350 млрд. Така че, тук ситуацията е добра. Но поделението за дисплеи не успя да се справи с много. Оперативната им загуба се увеличи до 270 млрд. вона, а се очакваше тя да стигне 160 млрд. вона. Промяната при производството на LCD екрани при Samsung се случи по-бавно от очакваното. Също така, след поглъщането на Sharp от Foxconn, някои хора са притеснени в дългосрочен план дали това ще се отрази на състоянието на южнокорейските производители на дисплеи.

 

Последни новини
Още от Новини