Каква е вероятността Фед да повиши лихвите?

Инвеститорите не виждат шанс за покачване на лихвените проценти на двудневната среща 26-27 април

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги даде сигнал, че няма да предприеме на този етап нови действия, за да бъдат оценени ефектите от стимулиращите мерки, пише Bloomberg. Това предоставя възможност Фед да пристъпи към покачване на лихвените проценти през следващите месеци, намалявайки риска от рязко поскъпване на долара, ако курсът на паричната политика на двете централни банки поеме в противоположна посока. 

"Истината за ЕЦБ е, че еврозоната не се намира в толкова лоша форма колкото Драги си мисли, че е - това даде тласък на валутата и предостави възможност за повече действия от страна на Фед”, каза Роб Карнел, главен международен икономист в ING Bank NV в Лондон.

“Реалистично може да се случи през третото тримесечие, но не очаквам действия в тази посока през второто”, каза още той.

Инвеститорите виждат нулев шанс Фед да повиши лихвените проценти на двудневната среща 26-27 април и само 20% вероятност през юни.

Политическите власти в САЩ очакват Фед да повиши лихвените проценти 2 пъти през тази година, показаха техните актуализирани прогнози през март, припомня Bloomberg.

Последни новини
Още от Новини