Увеличение на дивидента за акционерите предлага Rosneft

Годишното общо събрание на акционерите на Rosneft ще се проведе на 15 юни

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Най-големият производител на петрол в Русия – Роснефт, възнамерява да увеличи дивидента, след като правителството търси повече средства от държавните предприятия, за да заздрави бюджета, пише Bloomberg.

Бордът на директорите на Роснефт предложи да изплати като дивидент 35% от печалбата за 2015, което е увеличение до 11,75 рубли на акция, съобщава Investor.bg

Общата сума за дивиденти е 124,5 млрд. рубли ($1,87 млрд.) и представлява промяна на дивидентната политика за изплащане на 25% от нетната печалба. Миналата година беше разпределен дивидент от 8,12 рубли на акция.

В съобщението на контролираната от Кремъл компания не се посочат причини за увеличението на дивидента.

Желанието на Русия да получи повече средства от държавните компании идва на фона на срива в цената на петрола, който стопи приходите, и в момент, в който страната се изправя пред бюджетен дефицит. Подходите на правителството за справяне с ниските приходи включват и намаляване на разходите, потенциална продажба на активи и взимане на средства от гаранционни фондове.

Годишното общо събрание на акционерите на Роснефт ще се проведе на 15 юни в Санкт Петербург.

Чрез притежаваното от него Роснефтгаз руското правителство е най-големият акционер в Роснефт с дял от 69,5%. BP е вторият най-голям акционер с 19,75%.

Последни новини
Още от Новини