И Мтел пуска 4G мрежа

По данни на телекома покритието на 4G мрежата ѝ сега е 75% от населението на страната

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

4G мрежата на Мтел стартира на 25 април, обяви телекомуникационната компания в сайта си броени дни преди насрочената среща с медии среща на главния технически директор на компанията Деян Кастелиц, цитирана от Investor.bg

Мтел ще предложи първоначално скорост до 86 Mbps.  След получаването на допълнителни честоти от Комисията за регулиране на съобщенията, което се очаква в скоро време, скоростта ще достигне до 130 Mbps. За сравнение - в момента максималната скорост в 3G мрежата е 42 Mbps. Реалната скорост, която ще може да достига потребителят, зависи от много фактори, като разстояние до най-близката базова станция, гъстота на застрояване, натовареност на клетката и използваното устройство.

За сравнение - Telenor, която вече предлага от 1 декември 4G със скорост до 75 Mbps, очаква да увеличи скоростта на трафика на данни до 100 Mbps с новия честотен ресурс от КРС.

По данни на Мтел покритието на 4G мрежата ѝ сега е 75% от населението на страната. Толкова в моемта осигурява и Telenor със своята 4G мрежа, но при старта на услугата през декември покритието бе 56,7%. Абонатите на Мтел ще могат да тестват 4G скоростите три месеца без допълнително заплащане. 

Според Мтел над 81% от SIM картите на хора, ползващи смартфони с тарифни планове с включен мобилен интернет в мрежата на оператора, поддържат 4G.

Последни новини
Още от Новини