Корейската централна банка запазва рекордно ниски лихви

Коментар на Питър Пей от Bloomberg

Централата на Корейската централна банка в Сеул, Корея; Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg Централата на Корейската централна банка в Сеул, Корея; Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg

Изглежда, че Корейската централна банка е заела изчаквателна позиция, но предполагам, че е възможно да намалят лихвите в следващите три месеца.

 

Очакваме между новите икономически данни, да има преизчислени цифри, които може би показват подобрение на икономиката, което ще спомогне за запазване на лихвите непроменени. Имаше предположения, че централните банкери са видели подобрението в икономиката и поради това са решили да запазят същите нива на лихвените проценти.

Производството от фабриките например, беше по-високо с 2,4% и това беше неочаквано. Част от него може би се дължи на продажбите на смартфони на Samsung, износът спадна с 8%, но не толкова, колкото спадна през февруари, когато цифрата беше 12%. Увереността на потребителите също се е повишила, така че има известни надежди за икономиката, което показва, че Корейската централна банка ще остави лихвите непроменени още известно време.

 

Как представянето на вона спрямо йената помага на износителите, Питър?

 

Помага им много, а може би помага и на икономиката. Въпреки че вонът поскъпва спрямо долара, той поевтиня значително спрямо йената, което е много по-добър индикатор за резултатите на повечето износители. Конкурентоспособността на корейските производители на автомобили и електроника например се повиши заради по-слабата йена. Това отчасти се отрази на по-добрия от очакваното спад на износа през март.

Като цяло навсякъде виждаме добри новини. 

 

Последни новини
Още от Новини