ЕС трябва да прояви гъвкавост към Гърция заради бежанската криза

МВФ е призовал за орязване на гръцкия дълг

Сирийски и кюрдски бежанци на границата между Гърция и Македония. Идомени. 20 март 2016. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg Сирийски и кюрдски бежанци на границата между Гърция и Македония. Идомени. 20 март 2016. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) трябва да прояви гъвкавост към Гърция заради бежанската криза, обхванала страната. Това коментира главният икономист на Международния валутен фонд (МВФ) Морис Обстфелд, цитиран от Investor.bg.

Международната финансова организация е призовала за орязване на гръцкия дълг по време на преговорите в Атина, посочи още той. Според него по този начин чрез въвеждането на предвидените фискални мерки страната отново ще може да се завърне на пътя на растежа. Срещу номинално намаляване на дълга на Атина обаче остро се противопоставя Германия.

Преговорите на четворката кредитори – МВФ, Европейската централна банка (ЕЦБ), ЕК и Европейския стабилизационен механизъм (ESM), и Гърция в момента са прекратени, като оценката дотук е, че има постигнат определен напредък, макар и някои спорни момент все още да не са решени.

Разговорите ще продължат, след като приключи пролетната среща на МВФ и Световната банка, която ще се проведе във Вашингтон в края на тази седмица.

Надеждата на гръцките власти е да има споразумение по първия преглед на спасителната програма, подписана през миналото лято, до 22 април. За тогава е насрочено заседание на финансовите министри на еврозоната.

Преговорите обаче вървят бавно. Директорът на МВФ Кристин Лагард подчерта в интервю за Bloomberg, че гръцките власти не предприемат собствени реформи, а се оплакват, че мерките се налагат от кредиторите. Атина пък се опитва да защити някои „червени“ линии, сред които размерът на пенсиите, за които МВФ настоява за строги съкращения.

Правителството не отстъпва и от позицията си за подкрепа на гърците, които не могат да покрият своите задължения към банките заради финансовата криза в страната, макар че кредиторите се опасяват, че лошите кредити могат да натежат сериозно на банковата система.

Последни новини
Още от Новини