Обама за Тръмп: От Белия дом не може да излизат чудати политики

Президентът на САЩ коментира предложението да се забранят паричните преводи на имигрантите към близките им в чужбина

Барак Обама Снимка: Bloomberg Барак Обама Снимка: Bloomberg

Постоянно получавам въпроси от чуждестранни лидери за някои от по-чудатите предложения, които се правят. Трябва да почертая, че не визирам само предложенията на г-н Тръмп. Чувам опасения и за предложенията на г-н Круз, които по някои критерии са точно толкова драконовски, когато става дума, например, за имиграцията.

Последствията от забраняването на паричните преводи, много от които са от легални имигранти към техните семейства, са огромни. Първо на първо – те са непрактични. Току що говорихме за трудностите при спирането на големите капиталови отливи. Идеята, че ще следим всичките малки суми, които биват изпращани в Мексико е меко казано налудничава.

След това са проблемите при последствията за мексиканската икономика, която ако колабира ще доведе до повече имигранти на север, защото в Мексико няма да има работа. Но това е още един пример за нещо, което не е било дообмислено и е предложени основно за извличане на политически дивиденти.

Както се опитах да подчертая – имаме много сериозни проблеми тук. Има големи предизвикателства по целия свят. Хората очакват президентът на САЩ и народните избраници да се отнесат към тези проблеми сериозно. Да предложат политики, които са анализирани, проверени и ефективни и където нежеланите последствия са взети в предвид. Не очакват полуизпечени идеи да излизат от Белия дом. Не можем да си го позволим. 

 

Последни новини
Още от Новини