Саудитска Арабия въвежда регулация за повишаване на прозрачността

CMA изисква публично оповестяване на финансовите отчети на чуждестранни банки с подразделение в Саудитска Арабия

Снимка: Waseem Obaidi/Bloomberg Снимка: Waseem Obaidi/Bloomberg

Саудитска Арабия поиска публично оповестяване на финансовите отчети на чуждестранни банки с подразделение в богатото на петрол кралство за първи път откакто се опитва да повиши прозрачността, пише Bloomberg.

Местният регулатор на капиталовия пазар CMA изисква от регулираните от него финансовите институции да публикуват финансова информация на своите уеб страници от 1 април, посочва се в и-мейл на официално лице на базирания в Рияд регулатор в отговор на оправени въпроси. Банковите институции трябва също така да оповестяват възнагражденията на изпълнителните директори, както и рискови фактори от съществено значение, посочват лица, запознати със случая.

Оповестяването на финансова информация ще даде по-ясна представа за печалбите на банките в период на забавяне на икономическия растеж, както и за разходите за наемане на топ банкери. Саудитска Арабия е един от 19-те приоритетни пазари за развитие на HSBC Holding Plc. През изминалата година Deutsche Bank AG обяви най-доброто си представяне в Саудитска Арабия. Щатските банки като JPMorgan Chase & Co. и Goldman Sachs Group Inc. също имат присъствие в страната.

Изискването за публично оповестяване на финансовите отчети е било задължително условие досега единствено за 12-те банки, публични дружества, регулирани от Saudi Arabian Monetary Authority.

 

Последни новини
Още от Новини