Deutsche Post планира да насочи 2,03 млрд. евро към акционерите

От тях за дивиденти ще бъдат разпределени 1,03 млрд. евро

Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Deutsche Post AG ще насочи над 2 млрд. евро към своите акционери, след като записа рекордна оперативна печалба през четвъртото тримесечие на 2015 г., пише Bloomberg, цитиран от Investor.bg

Германският собственик на логистичния бранд DHL ще запази размер на дивидента от 85 цента на акция, като за дивиденти ще разпредели 1,03 млрд. евро. Те се прибавят и към намерението за обратно изкупуване на акции за 1 млрд. евро, обявено в четвъртък.

В сряда компанията обяви 5,7% ръст на печалбата преди лихви и данъци до 957 млн. евро, като надмина очакванията на анализаторите за средна печалба от 939,4 млн. евро. Това е най-високата тримесечна печалба за Deutsche Post, изключвайки резултатите на банката Postbank, чийто бизнес бе под шапката й.

За цялата година печалбата преди лихви и данъци е надолу с 19 на сто до 2,41 млрд. евро, но резултатът съвпадна с прогнозите на дружеството. Deutsche Post повтори, че печалбата ще варира от 3,4 млрд. до 3,7 млрд. евро през тази година.

Главният изпълнителен директор Франк Апел се опитва да спечели обратно инвеститорското доверие, след като водещият пощенски оператор в Германия намали прогнозата за печалбата си два пъти през 2015 г. заради провалил се софтуерен проект в дивизията за пренасочване на товари и серията стачки от страна на доставчиците в Германия.

По думите на Апел това са еднократни проблеми. Той обеща, че печалбата ще се подобри с поне 1 млрд. евро тази година.

Печалбата на звеното за транспорт и логистика нарасна, докато обемът на превозените товари в Германия скочи с 9,4% през последното тримесечие на 2015 г.

Оперативната печалба на експресното звено на DHL се смъкна с 8,3% на тримесечието след регистрирани „други разходи“ за 66 млн. евро. Все пак дивизията успя да увеличи годишната печалба с 10 на сто.

Поделението за доставки отчете първото си понижение на годишната оперативна печалба от седем години насам. При бизнеса с товари и превоза им в чужбина печалбата спадна за трета поредна година.

Последни новини
Още от Новини