Brexit рискува понижение на рейтинга институциите на ЕС

"Особено изложена на риск" е Европейска инвестиционна банка, смята Societe Generale

Снимка: Judith White/Bloomberg News Снимка: Judith White/Bloomberg News

Последствията от вот за напускане на Европейския съюз (ЕС) при референдума на 23 юни във Великобритания може да се разпространят и извън бреговете на Острова, пише Investor.bg, цитирайки Societe Generale.

Макар че британските активи ще се обезценят, ако страната гласува да прекрати над 40-годишния си алианс с континента, близките отношения с останалата част от финансовите организации на блока ще оставят ЕС уязвим. Рейтингите на ЕС може да бъдат намалени, а Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), която помага за осигуряването на финансиране за проекти в региона, е „особено изложена на риск“ в случай на Brexit, пише Кристина Коста, анализатор на SocGen в Париж, в съобщение до клиентите си.

ЕИБ ще трябва да премине през „понижаване на кредита и разширяване на спреда“, пише Коста. Предвид факта, че Великобритания е една от страните с най-висок рейтинг, допринасяйки с 16,1% за капитала на ЕИБ, излизане от евросъюза „може да отслаби профила на банката“, тъй като ще намали дела на вноските от страните с висок рейтинг от 66,1% до 59,6%, твърди Коста. ЕИБ има най-високия кредитен рейтинг според Fitch Ratings, Moody’s Investors Service и Standard & Poor’s. 

ЕС може да се изправи пред понижаване на рейтинга с едно ниво. Brexit може да накърни и способността на „останалите акционери на ЕИБ да осигурят подкрепа, ако финансиращите условия се влошат значително“, твърди Коста.

Отраженията от британско напускане на ЕС може да бъдат трудни за удържане. Стратези от HSBC Holdings Plc, Standard Bank Group Ltd и Mizuho Bank Ltd. твърдят, че опасенията около Brexit натежават върху еврото. Нарастващата несигурност около вота е отслабила паунда спрямо валутите на страните от Г10 тази година, но и заплашва да повлече надолу общата валута на Европа. Излизане на Великобритания ще постави под въпрос и целия Европейски проект, който защитава интеграцията в региона, заяви миналия месец Фредерик Дюкрозе, икономист в Banque Pictet & Cie SA в Женева.

По същия начин Brexit може да затрудни значително програмата за количествено облекчаване на Европейската централна банка (ЕЦБ). Според оценките на SocGen напускането на ЕС от Великобритания ще доведе до поне 5 до 10 базисни пункта разширяване на спреда от сегашни нива между доходността на облигациите на ЕИБ и тази на книжата на германската държавна банка за развитие KfW. Дългът и на двете институции в момента се подкрепя от програмата за изкупуване в публичния сектор на ЕЦБ, която трябва да приключи през март 2017 г.

Британско излизане от съюза ще отнеме около 2,4% от общия бюджет на ЕС, ако Островът възприеме статут подобен на Швейцария, ставайки член на Европейската асоциация за свободна търговия, сочат изчисления на SocGen. Тази „ограничена“ загуба „може сравнително лесно да бъде поета от останалите страни членки на ЕС“, казва френската банка.

Последни новини
Още от Новини