Швейцария - вот за екстрадиране на бежанци с престъпления

Допитването ще обостри и без това обтегнатите отношения с ЕС

Бежанският поток е най-голямото предизвикателство, пред което някога се е изправял Европейският съюз, твърдят политици. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Бежанският поток е най-голямото предизвикателство, пред което някога се е изправял Европейският съюз, твърдят политици. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Швейцарците се отправят към избирателните секции, за да вземат решение относно спорното предложение за депортиране на чужденци, осъдени за престъпления.  Това може допълнително да влоши и без това обтегнатите отношения с Европейския съюз.

Според данните от последното проучване, направено от gfs.bern изходът от вота ще бъде неясен до последно, тъй като гласовете „за“ и „против“ са твърде близо. Това идва на фона на нарастващите опасения в Европа за прилив на бежанци от Близкия изток, на фона на сексуалните нападения, в които бяха замесени мигранти в  Кьолн, както и с грубите изчисления показващи, че една четвърт от 8,2 милиона жители на Швейцария не са граждани на държавата.

Гласуването приключва до обяд на 28.02.2016, а резултати ще са ясни по-късно вечерта на същия ден. Много избиратели гласуват предварително по пощата.

"Това е едно кльчово гласуване, което се оказа много поляризиращо", каза Йоахим Блатер, професор по политически науки в Университета в Люцерн. "То е важно за политическото бъдеще на Швейцария. Демократичната система, басирана на консенсус, вече е изгубена".

Така наречената инициатива за екстрадиране, ръководена от антиимигрантската Швейцарска народна партия, породи разногласия, тъй като ще изисква не само депортиране на чужденци, осъдени за престъпления като убийство, но също така и прогонване на осъдените за дребни престъпления, като например обида на полицейски служител, ако мигрантите имат и предишно провинение.

Това би било в нарушение на договореност между ЕС и Швейцария, чиято отмяна ще струва на швейцарската икономика около 32 милиарда франка ($ 32 милиарда) годишно. Швейцария и Европейския съюз вече са в обострени отношения след швейцарския референдум през 2014 г., ограничаващ броя на новопристигнали имигранти.

Директният вот е ключов елемент от политическата система на Швейцария и обикновено се проведа четири пъти годишно. Избирателите на вота на 28 февруари ще вземат решение и за изграждане на втори автомобилен тунел през Готхард, ограничаване на спекулата с хранителни продукти продукти и за облагането на семейните двойки.

Последни новини
Още от Новини