Сбърка ли Фед в позитивната оценка на икономиката

Пазарен коментар на Сю Кийнан, 18.02.2016

Сю Кийнан. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Сю Кийнан. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Стратезите от Wall Steet твърдят, че първият тридневен период на печалби за годината при Dow на 250, може да е накарал хората да поспрат и да си вземат печалбите. Това каза Сю Кийнан в своя пазарен коментар за предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria. 

"С приближаването на следобеда наблюдаваме опит акциите да възстановят част от загубата, като акциите на енергийните компании намалиха спада си, след възстановяване в цените на петрола. Банките се опитват да се върнат към най-доброто си покачване през последните повече от пет години".

По думите на Кийнан големият въпрос е дали завръщането е било твърде голямо и твърде бързо, след като почти половината от спада за 2016 бе изтрит в предходните три сесии. Повечето губещи индустрии, включително банките, технологичните компании и акциите на търговците на дребно, са водещите по успех. S&P 500 бележи спад от около 10% от рекорда си през месец май.

"В януарския протокол видяхме предпазливия Фед, което показа, че представителите на институцията се тревожат за серия от проблеми и сътресения, които вероятно ще нарушат графика им от декември за 4 повишения на лихвите. Много от търговците казаха, че допускат, че са сбъркали в позитивната оценка за икономиката".

Кийнан постави и трите важни акцента.

"Забавянето в Китай остава голям риск за глобалния растеж.

Дори и Фед няма яснота в прогнозите за Китай, когато ще заседават отново следващия месец. Те смятат, че всяко затягане в условията на възможния спад, би могло да напрегне развиващите се пазари и големите търговски партньори на САЩ, като Мексико и Канада. 

Второ, нестабилността влияе на централните банки.

И последно, голям брой официални представители започват да имат притеснения, относно прогнозите си за инфлацията. През декември те смятаха, че ще достигнат целта си за инфлацията от 2 % към края на 2017. 

Ако прогнозата бъде преместена напред, това вероятно ще доведе до по-удължен път към повишение на лихвите".

Чуйте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Новини