VW очаква 6% ръст на продажбите в Китай

Въздействието на скандала с манипулираните данни за обработени газове не било високо в азиатската страна

Снимка: George Osodi/Bloomberg Снимка: George Osodi/Bloomberg

След спада в продажбите си в Китай през 2015 германският автомобилен концерн Volkswagen очаква за тази година ръст от около 6% на своя най-важен задграничен пазар, предава Investor.bg.

„Аз съм много оптимистично настроен“, заявява директорът на компанията за Китай Йохем Хайцман в интервю за германската агенция. 

Въпреки по-слабите данни за продадените коли в Китай през 2015 печалбата е „доста добра“, пояснява той.

Въздействието на скандала с манипулираните данни за обработени газове не било високо в азиатската страна, а освен това германският концерн не възнамерява да променя инвестиционните си намерения за страната. „Въпреки това обаче планираното увеличение на дела в съвместното дружество с First Automotive Works (FAW) ще бъде отложено с две до три години“, казва Хайцман.

По думите на мениджъра Volkswagen възнамерява да увеличи броя на служителите си в Китай до 2019 до 120 хил. служители от сегашните 90 хил. Освен това компанията вече била в преговори с китайския автомобилен концерн JAC Motors за евентуално сътрудничество. 

Германската компания залага много на китайския пазар. Според Bloomberg само през 2016 германският производител ще похарчи около 4,4 млрд. евро за развитието на моделната си гама на най-големия пазар в света.

Парите ще бъдат инвестирани в двете съвместни предприятия, които Volkswagen AG създаде с китайски компании - FAW Group и Shanghai Automotive Industry. С тази сума германците се надяват да запазят отличното си представяне на местния пазар, където през миналата година 5 модела на производителя влязоха в Топ 10 по продажби. Особено се залага на новия Touareg, тъй като в Китай интересът към кросовърите продължава да расте.

Междувременно мексиканските власти наложиха глоба от 8,9 млн. долара (почти 8 млн. евро) на европейския производител, защото VW е продал над 45 хил. коли без сертификати за стойността на отделяните вредни емисии. Става дума за модели от 2016 на марките VW, Audi, Seat, Porsche и Bentley, поясниха разследващите в понеделник, цитирани от DPA. Глобата се предшестваше от разследване в офисите на завод на Volkswagen в щата Пуебла през декември. В този завод се асемблират коли, предназначени за Мексико и за износ. 

През миналия месец компанията отложи изненадващо публикуването на финансовите си резултати за 2015, както и годишното си акционерно събрание, докато се опитва да определи точно цената на "Дизелгейт".

Последни новини
Още от Новини